Cikk - cikk - Labdarúgás japánban
Labdarúgás Japánban2014-ben ismét labdarúgó világbajnokságot rendeznek, ezúttal Brazíliában. A világ legnézettebb és legnépszerűbb sportja Japánban sem ismeretlen, sőt, velünk ellentétben a szigetországiak csapata az elmúlt négy világbajnokságon egyaránt képviseltette magát, és idén is ott lesznek, a C-csoportban, ahol Elefántcsontparttal, Görögországgal és Kolumbiával néznek majd farkasszemet.
Sikerük nem véletlen. Az elmúlt években a baseball és a sumo mellett Japánban az egyik legnépszerűbb sport lett a foci. De vajon mikor, és hogyan ismerkedtek meg a játékkal?

A japán foci rövid története

Történetünk 1919-ben kezdődik. William Haigh, Japánban dolgozó brit nagykövetségi titkár közreműködésének köszönhetően az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) egy ezüst kupát ajándékozott Japánnak. Ez követlenül hozzájárult a JFA (Japán Labdarúgó Szövetség) megalakulásához Jikichi Imamura vezetésével 1921-ben (azért hozták létre a szövetséget, hogy a hivatalos Japán bajnok kaphassa a kupát). Kiírták az első versenyt, ami a későbbi Emperor’s cup lett (Császár kupa).
Ezzel útjára indult a hivatalos futball élet Japánban. Korábban, az 1870-es évektől kezdve már ismert volt ugyan a játék (Archibald L. Douglas haditengerészeti őrnagy a Birodalmi Japán Tengerészeti Akadémia instruktoraként Tokyóban már focit játszatott időtöltésként a kadétokkal), de az első csapat, a Tokyo Shukyu dan is csak 1917-ben alakult meg.
Az Angol FA-től kapott, a Japán futballban történelmi jelentőségű kupa szomorú sorsra jutott. 1945-ben háborús felhasználásra beolvasztották. Itt véget érhetne a történet, ha nem venne egy nagyon Japános fordulatot.
2008-ban, amikor William Haigh (aki 32 évesen az 1923-as nagy kantói földrengésben halálát lelte) bekerült a Japán foci hírességeinek csarnokába, Junji Ogura, a JFA akkori elnöke elgondolkodott azon, hogy vajon mi lett a kupával a háború után? Tájékoztatták az Angol Szövetséget a történtekről? Bocsánatot kértek miatta?
Közeledett 2011, a JFA fennállásának 90. évfordulója. Hogy ezt méltóképpen megünnepelhessék, a Japánok arra gondoltak, hogy elkészítik az eredeti kupa másolatát – hiszen ennek köszönhetően lett egyáltalán foci a szigetországban. Elhatározták, hogy engedélyt kérnek az angoloktól a másolat elkészítésére. Junji Ogura meglátogatta az Angol Szövetség frissen megválasztott elnökét a Wembleyben. David Bernstein, aki addig nem is hallott erről a történetről, meglepődött a Japánok bocsánatkérésén és felajánlotta, hogy a régi kupa replikájának elkészítése helyett egy teljesen új kupát ajándékoz majd Japánnak. Ez megtörtént, és 2011-ben, 90 évvel a JFA megalakulása után a kupa visszakerült a Japánokhoz. Azóta minden évben az Emperor’s cup (Császár kupa) győzteséhez kerül a trófea. Ahogy ők mondják, nem szabad egy múzeumban elzárva tartani, hiszen összeköti a múltat, a jelent és a jövőt. Jelen kell legyen a játékosok és a szurkolók életében egyaránt.

A J-liga

;Nem lenne Kagawa a Manchester Unitednél, sem Nagatomo az Inter Milan csapatában, ha a J-liga nem születik meg húsz évvel ezelőtt” – mondta Saburo Kawabuchi, aki a liga elnöke volt 2002 és 2008 között.
Japán első profi ligája 1993. május 15-én rajtolt el, először csak 10 csapattal. Ugyan korábban is létezett már egy bajnokság, a JSL (Japán Foci Liga), de az még csak egy amatőr versenynek számított. A csapatok cégek, vállalatok tulajdonában álltak, az ő nevüket viselték, és a játékosok a dolgozók voltak. Viszont mivel az 1968-ban, Mexikóban, az Olimpián elért bronzérem után a válogatott nem könyvelhetett el különösebb sikereket, szükségessé vált egy profi liga megalakítása. Többek között ezért született meg a J-liga.
Nem volt gondoktól mentes az elmúlt húsz év. Az első három esztendő után fogyni kezdett a nézőszám, és amikor nyilvánvalóvá vált, hogy nem a megfelelő úton járnak, módosításokat eszközöltek. Megváltoztatták a bajnokság infrastruktúráját: létrehozták a második ligát (másodosztály), és az első ligában a versenyt két szakaszra bontották. A két szakasz győztese, hacsak nem ugyanaz a csapat volt, döntőt játszott egymással. A foci támogatási rendszerében is változás állt be. Az állami támogatás helyét lassan átvették a helyi szponzorok, és szorgalmazták, hogy a csapatok építsenek ki jó viszonyt a lakókörnyezetükkel. A Száz Éves Vizíóról, amit azóta magukénak vallanak, így írnak: „A J-liga alapvető feladata, hogy gazdagabb sportkörnyezetet teremtsen Japánnak, ezért olyan új sportkultúrát kell támogatni, ami a közösség alapú klubokban gyökeredzik, ahol az emberek élvezhetik a sportot nemre és korra tekintet nélkül.”
A bajnokság 2005-ben nyerte el mai formáját, európai módon zajlanak a küzdelmek. Ez egészen 2015-ig így lesz, amikor visszaállnak majd a két szakaszos küzdelemre, ahol a legjobb csapatok rájátszásban döntenek majd a bajnok kilétéről.

A nemzeti tizenegy

A Nihon Sakkaa Kyoukai (JFA ­ – Japán Labdarúgó Szövetség) irányítása alá tartozó csapat a „Japán képviselői”, illetve a „Kék Szamurájok” becenevet viselik. A JFA 1929-ben lépett be a FIFA-ba, majd a második világháború után egy kis ideig elszigetelődött a világ többi részétől. 1950-ben újra csatlakozott a FIFA-hoz, azonban ez után is sokáig tartott, mire kvalifikálta magát egy világbajnokságra (először 1998-ban). Mivel az országnak sokáig csak amatőr bajnoksága volt, az 1968-as Olimpiai bronzérem volt a legmagasabb eredmény, amit elértek. 1998 óta a világbajnokságokon elért legjobb eredményük, hogy kétszer tovább jutottak a csoportjukból a legjobb 16 közé.
Legutóbb Paraguay ellen estek ki a verseny eme szakaszában, egy 0-0-s döntetlent követő tizenegyes párbaj során.

Néhány híres játékos – a teljesség igénye nélkül
Yasuhiko Okudera
Még abban az időszakban, amikor csak amatőr bajnoksága volt a Japánoknak, ha valaki a fociból akart megélni, külföldre kellett mennie játszani. Yasuhiko Okudera volt az első Japán játékos, aki profiként Európában játszott. 1977-ben igazolt a Cologne csapatához, később a Werder Bremenben is játszott.
Shinji Ono – Japán egyik leghíresebb játékosa. 1979-ben született, 57 alkalommal volt válogatott, és ez idő alatt összesen hat gólt szerzett. Játszott a Feyenoord és a Vfl Bochum (Németország) csapataiban.
Hidetoshi Nakata
Talán az egyik legizgalmasabb híres Japán játékos. 1977-ben született, 77 válogatottsága alatt 11 gólt szerzett, végül 29 évesen befejezte a pályafutását, minek után játszott Olaszország több csapatában és Angliában is. A visszavonulásáról, amikor kérdezték, hogy miért hagyta abba a focit ilyen fiatalon, így nyilatkozott: „Napról napra éreztem, hogy a foci egyre inkább elüzletiesedett. Úgy éreztem, hogy a csapat csak a pénzért játszik és nem azért, hogy jól érezzék magukat. Én mindig úgy gondoltam, hogy a csapat egy nagy család, de ez egyszer csak elmúlt. Emiatt szomorú voltam, és ezért hagytam abba mindössze 29 évesen.”
Keisuke Honda
Japán egyik fiatal tehetsége. 1986-ban született, jelenleg az AC Milan csapatában játszik.

A foci és az anime
Ha már Japánok, akkor természetes, hogy ezt a növekvő népszerűségnek örvendő sportot mangában, illetve animében is feldolgozták. Ami ráadásul még népszerűbbé tette magát a sportágat. Mára már rengeteg focis anime .
készült és olyan animékben is bemutatásra kerül a játék, melyekben nem kimondottan a fociról van szó (például a One Piece 3. mozi extra részében). Így nehéz átfogó képet kapni a témáról, de van egy sorozat, ami mellett nem lehet elmenni: Tsubasa kapitány 1981-ben, a Shounen Jumpban kezdett megjelenni a manga Takahashi Yoichi jóvoltából. Később több anime sorozat is készült hozzá, ami bejárta az egész világot. Olyan futball óriások mondták el később, hogy az anime inspirálta őket a focizásra, mint Zinadine Zidane, Francesco Totti, vagy a Japán Hidetoshi Nakata. De főleg Japánban ugrásszerűen megnőtt a mangának köszönhetően a focizni vágyók száma. Iskolai klubok jöttek létre országszerte, és rengetegen kezdték el a játékot. A történet Tsubasa Ozoráról szól, aki világbajnokságot akar nyerni Japánnak.
Két másik sorozat, amit érdemes lehet megnézni, ha valakit érdekel a téma: Inazuma eleven, Giant Killing. Az Inazuma Eleven Japán egyik legjobb kapusának unokájáról szól, akinek szintén kiváló kapusképességei vannak, de nincs klub az iskolában, ahova jár. Így hát maga kezd csapattagokat gyűjteni. A Giant Killingben pedig a profi futball mindennapjaiba nyerhetünk betekintést.

Készítette: laider
Forrás
 az angol wikipedia
 http://au.eurosport.com/
 www.jfa.or.jp/eng
 http://ajsoccerusa.wordpress.com/
 http://forzaitalianfootball.com/2014/01/japan-legend-nakata-reveals-reason-behind-early- retirement/
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóRegisztráció

Elfelejtett jelszó
spacer
Reklám
spacer
Aloldalunk:
spacer
Online felhasználók
Vendég: 2
Nincs Online tag

Regisztráltak: 6,260
Legújabb tag: Mashaslarf
spacer
Számlálók


CTA Stat
spacer